Deze site maakt gebruik van cookies. Meer info Akkoord

Voorkom dementie verbeter uw levensstijl.

Voorkom dementie door uw levensstijl te veranderen.

U kunt echt wel zelf wat doen als het gaat om cognitieve achteruitgang en Alzheimer

Er zijn minstens een dozijn verklaringen voor geheugenverlies. Veel mensen met dementie hebben meer dan één oorzaak die meestal te voorkomen, tijdelijk of vermijdbaar is. Dat is het goede nieuws.

Het slechte nieuws is dat uw gemiddelde arts zich daar misschien niet volledig van bewust is. Een studie die in mei werd gepubliceerd in het Journal of Alzheimer's Disease wees erop dat geen enkele farmaceutische optie voor Alzheimer en dementie verbetering heeft gebracht of zelfs de cognitieve achteruitgang heeft gestopt.

Aangezien geneesmiddelen voor veel artsen de standaardbehandeling zijn, leidt dat tot een verontrustend doktersbezoek als je geheugenverlies of andere cognitieve problemen ervaart.

"Het is niet verrassend als neurologen zeggen: 'We kunnen niets doen.' Duizenden patiënten krijgen dit elke dag te horen," zegt Lisa Feiner, een door het bestuur gecertificeerde gezondheids- en welzijnscoach. "De meeste artsen zijn niet getraind in zaken als voeding of stressreductie of toxines of het behandelen van trauma's of slaapproblemen."

Maar aanpassingen van de levensstijl zorgen voor een succesvolle omkering of minimalisering van de symptomen bij veel patiënten die veranderingen doorvoeren. In een studie die in augustus werd gepubliceerd in het Journal of Alzheimer's Disease, verbeterden 21 van 25 patiënten nadat artsen de genetica en biomarkers van elke persoon hadden gebruikt om een negen maanden durend, gepersonaliseerd protocol op te stellen. De patiënten werden geëvalueerd op meerdere factoren die bijdroegen, waaronder ontstekingen, insulineresistentie, tekorten aan voedingsstoffen en hormonen, toxines en genetica.

"Met deze benadering van precisiegeneeskunde heb ik persoon na persoon de verloren hersenfunctie zien terugwinnen, hun levenswerk weer oppakken, vriendschappen hervatten of nieuwe creatieve activiteiten beginnen," schreef Dr. Ann Hathaway, een van de co-auteurs van de studie, in een artikel over Apollo Health. "Het is zeer verheugend om dit succes publiekelijk te delen. Kunt u zich een wereld voorstellen waarin Alzheimer een zeldzame ziekte is?"

Dementie neemt toe onder jongere volwassenen.

Het aantal diagnoses met deze aandoeningen steeg van 2013 tot 2017 met:

 • 373 procent bij 30- tot 44-jarigen,
 • 311 procent bij 45- tot 54-jarigen en
 • 143 procent bij 55- tot 64-jarigen.

"Het wacht niet noodzakelijkerwijs meer tot mensen op hoge leeftijd zijn," zei Feiner, die ook medeoprichter en voorzitter is van Sharp Again Naturally, een non-profit die mensen opleidt en coacht over hoe geheugenverlies te vertragen of om te keren.

In feite, gebaseerd op gemiddelden, is de tijd van diagnose tot overlijden 11 jaar, gedurende welke tijd patiënten leven op 63 procent optimale gezondheid.

"Er is zoveel meer dat mensen preventief kunnen doen. We weten dat het werkt," zei Feiner. "Mensen verbeteren. Het ligt binnen ons bereik."

Artsen geloofden ooit ten onrechte dat neuronen afnamen en stierven bij dementie en dat ingrijpen geen verschil maakte. Hoewel er nog veel onbekend is, beginnen zorgverleners in te zien dat vroeg ingrijpen veel succes biedt.

Veel factoren beïnvloeden de ontwikkeling en het verloop van dementie, en uit onderzoek blijkt dat patiënten het verloop van hun prognose via verschillende kanalen aanzienlijk kunnen beïnvloeden. Lichaamsontsteking heeft bijvoorbeeld een onmiddellijk effect op helderheid en cognitie en eb en vloed met ons dieet, lichamelijke conditie en meer.

Tips voor vroegtijdige interventie en preventie

Ongeacht de oorzaak van geheugenverlies zal het aanbrengen van veranderingen op het gebied van voedingskeuzes, beweging, slaap en stress veel voordelen opleveren voor de hersenen en het lichaam.

Dementie wordt in verband gebracht met:

 1. hormonale onbalans,
 2. stress,
 3. sociaal isolement,
 4. koolhydraatrijke en snelle voeding, luchtvervuiling,
 5. suikerrijke voeding, tandvleesproblemen,
 6. gebrek aan beweging,
 7. slechte slaap en
 8. nog veel meer.

Dementie is niet alleen een "ouderdomsziekte"; slechte gewoonten gedurende een heel leven kunnen de cognitie langzaam aantasten.

Overwegingen met betrekking tot voeding.

Idealiter begint goede voeding in onze jeugd met toegang tot gevarieerd voedsel dat we eten zonder omkoping of dwang. Voedsel, vooral zoete lekkernijen vol toegevoegde zoetstoffen en kunstmatige smaak- en kleurstoffen, moet niet worden aangeboden als beloning. Dit kan leiden tot emotioneel eten en onze relatie met voedsel verstoren.

Een evenwichtige voeding met veel eiwitten en gezonde vetten en veel gekleurde groenten is het doel. Ideale voeding houdt ook eetgewoonten in zoals het lichaam uitgebreide pauzes van spijsvertering geven met dagelijks vasten van 12 uur of langer. We moeten eten om de voedingsbehoeften te waarborgen en een goed evenwicht van de darmbacteriën te handhaven. Een gezond microbioom beschermt ons tegen ziekten, regelt ons immuunsysteem en helpt bij een goede voedselvertering en opname van voedingsstoffen.

Een studie uit 2021 in Neurology meldde dat het eten van een dieet rijk aan flavonoïden in verband werd gebracht met het behouden van een scherpe geest. Voedingsmiddelen met veel flavonoïden zijn bessen, rode kool, boerenkool, citrusvruchten, appels, selderij, kersen, peren en pepers.

Obesitas

Obesitas is een belangrijke risicofactor voor dementie en Alzheimer. Uit een studie gepubliceerd in het International Journal of Epidemiology in 2020 bleek dat mensen met overgewicht op middelbare leeftijd 34 procent meer kans hadden om dementie te ontwikkelen, gebaseerd op gegevens van de langlopende English Longitudinal Study of Ageing (ELSA).

"Vrouwen die extra gewicht droegen rond hun taille waren bijzonder kwetsbaar," merkt een artikel op over de studie van het National Institute for Health and Care Research van het Verenigd Koninkrijk.

De 2018 Amerikaanse Behavioral Risk Factor Surveillance System markeerde een verschuiving omdat midlife obesitas lichamelijke inactiviteit inhaalde als de top aanpasbare risicofactor geassocieerd met de ziekte van Alzheimer en aanverwante dementie.

De analyse van 378.615 respondenten onderzocht lichamelijke inactiviteit, huidig roken, depressie, lage opleiding, diabetes, midlife obesitas, midlife hypertensie en gehoorverlies.

Lichamelijke inactiviteit en een laag opleidingsniveau stonden in de top drie. In 2011 waren de meest voorkomende factoren lichamelijke inactiviteit, depressie en roken.

Lichaamsbeweging en fysieke fitheid

Lichaamsbeweging is een van de beste manieren om het risico op dementie te verminderen. Regelmatige lichaamsbeweging helpt de zuurstofstroom te verbeteren, ondersteunt de vorming van nieuwe hersencellen en verbetert het geheugen. Elke dag uw lichaam bewegen kan helpen om uw bloedsuiker onder controle te houden, uw slaap te verbeteren en u de kans te geven om te socialiseren - allemaal factoren die het risico op dementie kunnen verminderen.

Lichaamsbeweging is belangrijk om stress te verlichten, een risicofactor voor cognitieve achteruitgang.

Het versterken van de kernspieren en het opbouwen van vertrouwen in beweging kan ook het evenwicht verbeteren en vallen voorkomen. Oudere volwassenen lopen vooral risico op valpartijen die hersenschade kunnen veroorzaken.

Een in 2020 in Frontiers in Neuroscience gepubliceerd onderzoek wees op het belang van lichaamsbeweging:

"De meeste prospectieve studies hebben aangetoond dat lichamelijke inactiviteit een van de meest voorkomende vermijdbare risicofactoren is voor het ontwikkelen van AD [ziekte van Alzheimer] en dat hogere niveaus van lichamelijke activiteit geassocieerd zijn met een verminderd risico op het ontwikkelen van AD. Lichaamsbeweging lijkt effectief te zijn in het verbeteren van verschillende neuropsychiatrische symptomen van AD, met name de cognitieve functie."

Een Zweedse studie gepubliceerd in Neurology in 2018 vond sterke verbanden tussen uithoudingsvermogen en het risico op dementie.

"We vonden dat een hoge cardiovasculaire conditie op middelbare leeftijd geassocieerd was met een verminderd risico op dementie in een populatie van vrouwen die tot 44 jaar werden gevolgd. Een hoge in vergelijking met een gemiddelde fitheid verminderde het risico op dementie met 88 procent," aldus de auteurs van de studie.

Hoewel sedentair gedrag in het algemeen het risico op dementie kan verhogen, kan wat je doet terwijl je zit een verschil maken.

Uit een nieuwe studie waarin volwassenen van 60 jaar en ouder werden onderzocht, bleek dat degenen die lange tijd zitten en passieve activiteiten verrichten, zoals televisiekijken, een groter risico op dementie lopen dan degenen die meer stimulerende activiteiten verrichten, zoals lezen, puzzelen, kaarten of de computer gebruiken. Het onderzoek werd in augustus gepubliceerd in het tijdschrift Proceedings of the National Academy of Sciences.

Gifstoffen

Chemicaliën in de lucht, verwerkt voedsel en schoonheids- en schoonmaakproducten vormen een belasting voor het lichaam die moet worden uitgefilterd door middel van ontgifting.

Gifstoffen kunnen de hersenen aantasten door amyloïde-bèta plaques in de hersenen af te zetten, ontstekingen of oxidatieve schade te veroorzaken of apoptose (celdood) op te wekken.

Chronische blootstelling kan het risico op de ontwikkeling van neurodegeneratieve ziekten verhogen. Cognitieve achteruitgang is ook in verband gebracht met biotoxinen die worden geproduceerd door bacteriën, schimmels en virussen.

Zware metalen

Metalen als kwik en lood zijn neurotoxisch, en de ontgiftingsmechanismen van sommige mensen kunnen het lichaam er niet voldoende van ontdoen. Deze verontreinigende stoffen komen voor in de lucht, het drinkwater, vis zoals tonijn, en sommige tandvullingen. Uit een overzicht van eerdere studies in 2022 bleek dat "de toxische effecten van kwik en arseen bij neurodegeneratieve ziekten kunnen worden gekarakteriseerd als de invloed van de belangrijkste risicofactoren."

Hormonale onevenwichtigheden

Het endocriene systeem, verantwoordelijk voor het maken van hormonen die vele lichaamsfuncties regelen, speelt een belangrijke rol bij cognitie.

Dit systeem regelt de stofwisseling en de bloedsuikerspiegel. Stoornissen in insuline, een belangrijk symptoom van diabetes, kunnen de hersenen en andere lichaamsfuncties beïnvloeden. In feite wordt de ziekte van Alzheimer vaak aangeduid als diabetes type 3 vanwege de correlatie met bloedsuikeronregelmatigheden.

"Ongevoeligheid voor insuline is in verband gebracht met geheugenstoornissen, cognitieve achteruitgang en veel van de karakteristieke symptomen die bij [Alzheimer] voorkomen. Tegelijkertijd blijft diabetes type 2 een van de meest aanpasbare risicofactoren voor de ontwikkeling" van Alzheimer, aldus een onderzoek dat in 2020 werd gepubliceerd in het International Journal of Molecular Sciences.

Ook andere hormonale onevenwichtigheden, zoals schildklier en oestrogeen, kunnen een rol spelen bij het geheugen. Een artikel uit 2010 in Current Neurology and Neuroscience Reports stelt dat de rol van oestrogeen bij cognitieve achteruitgang zowel vrouwen als mannen een risico op dementie geeft.

Medicijnen op recept

Ten minste een dozijn verschillende soorten geneesmiddelen veroorzaken bijwerkingen die zich manifesteren als geheugenverlies of cognitieve achteruitgang.

Alle geneesmiddelen met anticholinerge eigenschappen behoren tot de geneesmiddelen die de meeste schade aan de hersenen kunnen toebrengen. Deze medicijnen blokkeren het effect van acetylcholine, een neurotransmitter die van nature afneemt bij het ouder worden. Het komt voor in geneesmiddelen tegen urine-incontinentie, sommige antidepressiva, antipsychotica, hartmedicatie, krampstillende middelen en geneesmiddelen tegen duizeligheid en Parkinson.

Steroïden, angstremmers, slaappillen, chemotherapie en statines worden allemaal in verband gebracht met cognitieve bijwerkingen die verward kunnen worden met dementie. Een volledig overzicht is te vinden op de BrightFocus website.

Lage infecties

Er zijn aanwijzingen dat infecties door virussen, bacteriën en schimmels geheugenverlies kunnen veroorzaken of de cognitieve achteruitgang kunnen verergeren bij mensen met dementie of de ziekte van Alzheimer. Uit onderzoek blijkt dat Alzheimer vaker voorkomt bij mensen die infecties hebben, volgens de Alzheimer's Society in Londen, maar oudere mensen zijn ook vatbaarder voor infecties.

Slaap- en ademhalings-problemen

Slaapapneu, geassocieerd met mondademhaling, geeft een aanzienlijk risico op dementie, vooral de ziekte van Alzheimer en Parkinson. Een artikel in het Journal of Sleep Research van april onderzocht 11 verschillende studies die aantonen dat dit een aanpasbaar risico is.

Slaap is van vitaal belang voor het ontgiften van de hersenen, een functie die puin ruimt om de neuropaden vrij te houden. Een omgeving creëren voor een goede nachtrust omvat de temperatuur van de kamer, het beddengoed, de inrichting van de kamer en de gewoonten voor het slapen gaan.

"Al deze dingen hebben invloed op hoe goed je slaapt. Ik denk dat mensen de neiging hebben om dingen te zeggen als 'ik ben gestrest' of 'ik heb niet goed geslapen', en ze beseffen niet dat het de gezondheid van de hersenen op lange termijn beïnvloedt. Het is niet langer een erezaak om vier of vijf uur te slapen," zei Feiner.

Trauma en stress

Een misschien minder verwachte factor bij dementie is trauma. Uit een overzicht van 25 studies over het verband tussen trauma en dementie bleek dat posttraumatische stressstoornis (PTSS) het risico op dementie bij oudere volwassenen verhoogt en dat dementie het risico op vertraagde PTSS verhoogt bij mensen die eerder in hun leven een belangrijk trauma hebben gehad. Deze bevinding werd gepubliceerd in The American Journal of Geriatric Psychiatry in 2019.

Trauma en chronische stress kunnen ook het cortisolniveau verhogen en ontstekingen veroorzaken, wat geheugenverlies, verwarring en depressie kan veroorzaken. Stress wordt ook in verband gebracht met een groot aantal gezondheidsproblemen, zoals gewichtstoename, hoofdpijn, spijsverteringsproblemen en slapeloosheid, die allemaal een rol kunnen spelen in de hersenfunctie.

Langdurige stress

Hoe meer stress je hebt, hoe meer je risico op dementie stijgt op latere leeftijd. Een studie gepubliceerd in 2019 in het Journal of Alzheimer's Disease onderzocht 6.807 mensen op risico op dementie 10 jaar na een eerste beoordeling van 17 verschillende symptomen van psychologische nood. Voor elk extra symptoom steeg de dementie-incidentie met 2 procent.

Cortisol, het hormoon dat vrijkomt bij stress, wordt in verband gebracht met geheugenstoornissen. Stress wordt ook in verband gebracht met depressie, angst en verminderde immuniteit. Dit zijn alle drie factoren die in verband worden gebracht met dementie.

Conclusie

De gezondheid van de hersenen hangt af van veel factoren waar u zelf veel invloed op kunt uitoefenen. Naast de hierboven genoemde factoren kunnen ook gemeenschapsbanden en activiteiten die de hersenen actief houden een belangrijke manier zijn om geestelijk gezond te blijven en het risico op dementie af te wenden.

Het is stimulerend voor mensen om te ontdekken dat de gezondheid van hun hersenen iets is waar ze zelf voor kunnen zorgen. Karel Karpe, directeur van Sharp Again Naturally, zei dat een diagnose voor het eerst in twintig jaar niet hoeft te betekenen dat je naar een verpleeghuis gaat.

"Er zijn momenten in ons leven dat we door een bepaald probleem gaan. Het is niet zo ongewoon. Maar de geest is zeer krachtig," zei Feiner.

De sleutel is om het zenuwstelsel weer in balans te brengen na welke insulten dan ook die het uit zijn normale functie hebben gehaald.

Dr. Dale Bredesen, een pionier op het gebied van dementie, wiens ReCODE protocol met succes is onderzocht op zijn effect op Alzheimer, maakt gebruik van het internet om meer patiënten te bereiken. Hij heeft ook een boek geschreven genaamd "The End of Alzheimer's Program".

ReCODE is een intensief, op levensstijl gebaseerd programma met aanbevelingen voor voeding, levensstijl, hormonen en supplementen. Het vereist de actieve deelname van patiënten.

De belangrijkste conclusie van het toenemende onderzoek is dat cognitieve achteruitgang vergelijkbaar is met elke vorm van vroegtijdige fysieke achteruitgang. Als u voor uw lichaam en geest zorgt, wordt u ouder, leeft u langer en geniet u van een betere gezondheid. De diagnose dementie is geen onontkoombare achteruitgang, maar het zou een aansporing moeten zijn voor zinvolle actie.

Tips voor dieet bij dementie

 • groenten, vooral bladgroenten en kruisbloemigen zoals broccoli, bloemkool, kool en spruitjes.
 • Bessen, vooral bosbessen.
 • royale porties pesticidevrije, biologische groenten en fruit.
 • eiwitten en hoge omega-3 vetten zoals avocado's, lijnzaad,
 • hennepzaad, chiazaad, pompoenpitten, walnoten, SMASH vis (zalm, makreel, ansjovis, sardines, haring), en spirulina.
 • voldoende water, minstens de helft van uw gewicht in ons. Weegt u bijvoorbeeld 150 pond, drink dan minstens 75 ons water.
 • vitamine- en mineralensupplementen die uniek zijn voor uw tekorten.

Wat u moet vermijden:

 • bewerkt voedsel.
 • gebakken goederen, rijst en pasta, of alles gemaakt met witte, geraffineerde bloem.
 • geraffineerde suikers, zoals maïsstroop en maïsstroop met hoge fructose, sacharose en glucose.
 • vruchtensapconcentraat.
 • gezoete dranken.
 • snoepgoed.
 • granen (of in ieder geval zo min mogelijk).

KLIK OP DE LINKEN HIERONDER VOOR MEER INFORMATIE.MEER INFORMATIE

Dementie Verminderen | Beter Geheugen | Aderverkalking tegengaanAderverkalking Tegengaan  |   Aderverkalking Wat Te Doen  |  Dieper Slapen  |   Hoe Kan Ik Beter Slapen  |  Uitgerust Wakker Worden  |  Verbeteren Doorbloeding  |  Vocht Afdrijven |  Verbeteren Erectie Problemen  |  Betere Doorbloeding Penis  |  Betere Erectie; |  Betere Sportprestaties  |  Spiermassa Stimuleren  |   Arginine Supplement  |  Glutamine Supplement  |  Veroudering Vertragen  |  Anti Aging Supplement  |  Stimuleren Groeihormoon  |  Botontkalking Tegenaan |  Botontkalking Voeding  | Beter Immuunsysteem  |  Snellere Genezing Botbreuken  | Snellere Genezing Wonden |  Hoge Cholesterol Verlagen  | Hoge Bloeddruk Verlagen | Recover-MeEen moment geduld alstublieft. We schakelen u door naar de betalingsprovider.