Deze site maakt gebruik van cookies. Meer info Akkoord

Dementie en de ziekte van Alzheimer:

Dementie en de ziekte van Alzheimer - Wat is het verband? 

Dementie en de ziekte van Alzheimer zijn wereldwijd twee van de meest voorkomende neurodegeneratieve aandoeningen. Dementie is een overkoepelende term om een achteruitgang van de cognitieve functie te beschrijven, terwijl de ziekte van Alzheimer het meest voorkomende type dementie is.

Naar schatting leven er wereldwijd meer dan 50 miljoen mensen met dementie, en dit aantal zal naar verwachting toenemen tot 78 miljoen in 2030. In het Verenigd Koninkrijk leven momenteel naar schatting 850 000 mensen met dementie, en dit aantal zal naar verwachting stijgen tot meer dan 1 miljoen in 2025. De ziekte van Alzheimer is de meest voorkomende oorzaak van dementie, die 60-80% van alle gevallen uitmaakt. De tweede meest voorkomende oorzaak van dementie is vasculaire dementie, die wordt veroorzaakt door schade aan de bloedvaten die de hersenen van bloed voorzien. 

De symptomen van Alzheimer

De ziekte van Alzheimer ontwikkelt zich meestal bij mensen boven de 65 jaar, en het risico om de ziekte te ontwikkelen neemt toe met de leeftijd. De ziekte is echter geen normaal onderdeel van het ouder worden, en het is belangrijk dat u zich bewust bent van de symptomen van de ziekte van Alzheimer, zodat u zich zo nodig kunt laten behandelen..

Als u een van de volgende symptomen ervaart, is het belangrijk een arts te raadplegen:

 • Geheugenverlies dat het dagelijks leven verstoort
 • Moeite met het uitvoeren van vertrouwde taken
 • Verwarring over tijd of plaats
 • Problemen met het begrijpen van nieuwe ideeën of concepten
 • Slecht beoordelingsvermogen
 •  Veranderingen in stemming of persoonlijkheid 

Hoe wordt de diagnose Alzheimer gesteld? 

Hier zijn 5 manieren waarop de ziekte van Alzheimer wordt gediagnosticeerd: 

 1. Medische voorgeschiedenis en medisch onderzoek  Iemand met de ziekte van Alzheimer heeft meestal een medische en familiegeschiedenis die wijst op de kans op Alzheimer. Een medisch onderzoek kan andere aandoeningen uitsluiten die soortgelijke symptomen kunnen veroorzaken. De arts zal ook vragen stellen om het geheugen, het probleemoplossend vermogen en andere denkvaardigheden te testen.
 2. Neurologisch onderzoek Een neurologisch onderzoek kan helpen om andere mogelijke oorzaken van dementie uit te sluiten, zoals Lewy body dementie of frontale temporale dementie. Tijdens een neurologisch onderzoek test een arts de mentale vaardigheden van een persoon, waaronder het geheugen, de taal en het vermogen om op te letten en beslissingen te nemen. Een medisch onderzoek zal ook worden uitgevoerd om te controleren op tekenen van Alzheimer, zoals krimpen van de hersenen of veranderingen in de structuur van de bloedvaten in de hersenen. De diagnose van de ziekte van Alzheimer wordt meestal gesteld nadat andere mogelijke oorzaken van dementie zijn uitgesloten.
 3. Cognitief en neuropsychologisch onderzoek Cognitieve en neuropsychologische onderzoeken zijn de twee belangrijkste methoden om de ziekte van Alzheimer vast te stellen. Cognitieve tests beoordelen iemands geheugen, aandacht, taal en andere denkvaardigheden. Neuropsychologische tests zijn gedetailleerder en kijken naar hoe goed iemand kan onthouden, leren en opletten.Beide soorten tests kunnen worden gebruikt om de ziekte van Alzheimer vast te stellen. Cognitieve tests worden echter vaker gebruikt omdat ze minder duur en tijdrovend zijn. Neuropsychologisch onderzoek wordt meestal gebruikt wanneer cognitief onderzoek tekenen van cognitieve achteruitgang vertoont.
 4. Beeldvorming van de hersenen Hersenbeelden kunnen worden gebruikt om AD-gerelateerde veranderingen op te sporen, zoals atrofie van de hippocampus, een belangrijk deel van de hersenen dat betrokken is bij het geheugen. Bovendien kunnen nieuwere technieken voor hersenbeeldvorming, zoals PET en fMRI, de accumulatie van beta-amyloïde plaques opsporen, een ander kenmerk van de ziekte van Alzheimer.
 5. Biomarkers in het hersenvocht Er zijn een aantal verschillende manieren om Alzheimer te diagnosticeren, maar een van de meest veelbelovende methoden is het gebruik van biomarkers in het hersenvocht (CSF). CSF is de heldere, waterige vloeistof die de hersenen en het ruggenmerg omgeeft. Bij mensen met Alzheimer zijn er veranderingen in de niveaus van bepaalde eiwitten in de CSF, die met een eenvoudige ruggenpriktest kunnen worden opgespoord. Verder is een van de belangrijkste biomarkers voor de ziekte van Alzheimer de aanwezigheid van amyloïde plaques in de hersenen. Amyloïde plaques zijn afzettingen van een eiwit genaamd amyloïde-beta die zich ophopen in de hersenen van mensen met Alzheimer. Deze plaques kunnen worden opgespoord met een hersenscan die PET heet. Een andere biomarker voor de ziekte van Alzheimer is de aanwezigheid van klitten van een eiwit genaamd tau in de hersenen. Tau klitten zijn een ander kenmerk van de ziekte en kunnen worden opgespoord met een hersenscan die tau PET wordt genoemd.

De behandelmogelijkheden voor de ziekte van Alzheimer 

De vijf meest voorkomende behandelmogelijkheden voor de ziekte van Alzheimer zijn:

 1. Medicijnen Het meest gebruikte type medicatie voor de behandeling van de ziekte van Alzheimer is een cholinesteraseremmer, die werkt door het verhogen van het niveau van een chemische stof genaamd acetylcholine in de hersenen. Acetylcholine is belangrijk voor het geheugen en andere cognitieve functies, en studies hebben aangetoond dat cholinesteraseremmers deze functies kunnen helpen verbeteren bij mensen met Alzheimer. Andere medicijnen tegen Alzheimer zijn onder meer memantine, waarvan wordt aangenomen dat het de activiteit van glutamaat vermindert, een chemische stof die schadelijk kan zijn voor de hersenen. Memantine wordt vaak gebruikt in combinatie met een cholinesteraseremmer.
 2. Cognitieve training en therapieën Cognitieve trainingsoefeningen helpen iemands aandacht, geheugen en probleemoplossend vermogen te verbeteren. Deze oefeningen kunnen worden gedaan in groeps- of individuele sessies, en ze kunnen worden afgestemd op de behoeften van elk individu.Cognitieve therapieën, aan de andere kant, richten zich op het helpen van een persoon om hun gedachten, emoties en gedrag te beheersen. Deze therapieën kunnen worden gedaan in individuele of groepssessies, en ze omvatten vaak activiteiten zoals rollenspel en het opbouwen van vaardigheden oefeningen. Voorbeelden van cognitief stimulerende activiteiten zijn lezen, kruiswoordpuzzels maken, geheugenspelletjes spelen en deelnemen aan sociale activiteiten.
 3. Lichamelijke activiteit en lichaamsbeweging Lichaamsbeweging is gunstig gebleken voor mensen met de ziekte van Alzheimer. Lichaamsbeweging kan de cognitieve functie verbeteren, het begin van dementie vertragen en de levenskwaliteit verbeteren. Er zijn veel verschillende soorten lichaamsbeweging die nuttig kunnen zijn bij de behandeling van de ziekte van Alzheimer.Enkele voorbeelden zijn Tai Chi, Yoga, cognitieve trainingsoefeningen en lichte aerobic oefeningen..
 4. Veranderingen in de voeding Er zijn enkele specifieke veranderingen in het dieet die kunnen helpen bij de behandeling van de ziekte van Alzheimer. en eerste is het belangrijk om veel verse groenten en fruit te eten. Deze voedingsmiddelen bevatten veel antioxidanten, die de hersenen kunnen helpen beschermen tegen schade. Daarnaast is vette vis zoals zalm en tonijn een goede bron van omega-3 vetzuren, waarvan is aangetoond dat ze goed zijn voor de hersenen. Ten slotte is het belangrijk om de inname van suiker en geraffineerde koolhydraten te beperken, omdat deze kunnen bijdragen tot de ontwikkeling van de ziekte van Alzheimer.
 5. Alzheimer ondersteuningsgroepen Steungroepen voor Alzheimer kunnen ook helpen om zorgverleners te informeren over de ziekte en het verloop ervan. Dit kan een waardevol hulpmiddel zijn, omdat inzicht in de ziekte zorgverleners kan helpen hun dierbaren beter te verzorgen. Bovendien kunnen deze groepen een gemeenschapsgevoel geven aan zorgverleners die zich geïsoleerd voelen tijdens hun zorgtraject.

Elke patiënt reageert anders op deze behandelmogelijkheden, dus het is belangrijk om samen met een deskundige uit te zoeken welke combinatie van behandelingen het meest effectief zal zijn. Met het juiste behandelplan kunnen patiënten met Alzheimer een bevredigend en zinvol leven blijven leiden.

 Hoe kan RECOVER ME u helpen? 

RECOVER ME is een formule van aminozuren dat de brandstof is voor het maken van stikstofmonoxide in de bloedvaten.

De speciale formule van RECOVER ME is zodanig ontwikkelt dat als u het voor het slapengaan inneemt  de productie van stikstofmonoxide in de hersenen stimuleer, wat een bijzonder gunstige effect heeft op dementie of alzheimer. De vorming van stikstofmonoxide in de hersenen stimuleert en herstelt het geheugen, en verbetert ook het leervermogen. Het stimuleert ook de bloedstroom in de hersenen door de vaatwanden te ontspannen. Dit is een effectieve manier om Alzheimer en dementie aan te pakken.

Door de productie van stikstofmonoxide in de hersenen te verhogen, kan RECOVER ME de progressie van de ziekte van Alzheimer helpen voorkomen of vertragen. Van stikstofmonoxide is aangetoond dat het de bloedstroom in de hersenen stimuleert, hersencellen beschermt tegen schade en het geheugen en het leervermogen verbetert. 

Huidige vooruitzichten

Er is geen behandeling voor de ziekte van Alzheimer bekend. Wel zijn er behandelingen beschikbaar die kunnen helpen de symptomen te beheersen en de voortgang van de ziekte te vertragen. Met de juiste behandeling en ondersteuning kunnen veel mensen met de ziekte van Alzheimer een aantal jaren een relatief normaal leven leiden. 

Prognose

De prognose voor de ziekte van Alzheimer is over het algemeen somberder voor oudere volwassenen en voor mensen met andere gezondheidsproblemen. De ziekte ontwikkelt zich echter niet bij iedereen in hetzelfde tempo, dus het is moeilijk te voorspellen hoe de ziekte zich precies zal ontwikkelen. In het algemeen is de prognose beter voor mensen bij wie de diagnose in een vroeg stadium van de ziekte wordt gesteld en die in een vroeg stadium behandeling en ondersteuning krijgen.

BEKIJK OOK EENS DEZE SITE'S VOOR MEER INFORMATIE

Dementie Verminderen | Beter Geheugen | Verbeteren Doorbloeding | Veroudering Vertragen

Een moment geduld alstublieft. We schakelen u door naar de betalingsprovider.